Vavade.se - Kultur i Trelleborg - Fotograf Peter Löfqvist i Trelleborg, Svedala, Ystad, Malmö
  • Hem
  • Kulturarkiv
  • Mingelarkiv
  • Kontakt
  • Nyhetsblogg

I Samarbete med

Picture
Tommy Körberg
Thurevallen Beddingestrand 2010-07-29
…………………………………………………………...
 
Ett nedslitet gammal vagnsflak ute på ett fält, strax bakom den fotbollsplan där det numera spelas division 7 fotboll, utgör en inte alltför glamorös scen. Det känns så långt ifrån man kan komma jämfört med Royal Albert Hall i London, där Tommy Körberg uppträdde med Chess för bara sådär en 20 år sen…

Tommy Körberg är i Beddinge igen för att uppträda och det är för tredje gången på fem år. Den största orsaken till detta är Lilla Beddinges BK:s ordförande Kent Öjvindsson, som är personligt bekant med Tommy och som fått honom till Thurevallen. Kvällens konferencier är skådespelaren Michael Segerström. Så sent som för två år sen fick han en Guldbagge för sin insats i filmen Darling och är just nu högaktuell i den 21:a filmen om Åsa-Nisse, där han spelar rollen som Klabbarparen. För övrigt så har Segerström sommarstuga i just Beddinge och det är också hos honom som Körberg bor under sin korta vistelse.
 
- Tommy har inte kommit än, säger Segerström till publiken.
- Han är nog och stryker sin skjorta…
Det blir istället en presentation av bandet, bestående av idel gitarrister med Mats Bergström, Johan Liljedahl och Max Schultz. Trion låter inte vänta på sig utan drar igång Harry Lime theme från filmen Tredje mannen med Orson Wells. I slutet av densamma dyker så huvudpersonen äntligen upp, med publikens applåder, iklädd en rosa, nystruken skjorta under en ljus kavaj, och inledningsfrasen:
- Har vi några bondläppar här? Jaså, hur många av er har en traktor då?  
Det blir starten till låten
Fattig bonddräng, hämtad från filmen om Emil i Lönneberga. En låt som han för övrigt sjöng på Astrid Lindgrens begravning, på hennes egen begäran.
 
Därefter blandas det friskt mellan olika musikgenrer medan regndropparna sakta faller från den just ikväll så dystert mörka kvällshimlen. Vi får höra Don Henley, Jacques Brel, Olle Adolphsons
Trubbel, Bellmans 72:a epistel Glimmande nymf samt Fait accompli av Björn & Benny. Mellan låtarna får vi otaliga anekdoter och lustigheter på ett löpande band. Körberg är omgift för tredje gången, något han kallar för Hoppets seger över erfarenheten, Han har även blivit pappa för tredje gången, en dotter på ett år som också hon finns med i Beddingestrand tillsammans med frun Anne-Charlotte. 
- Jag har tre barn, en av varje, tillägger han med glimten i ögat.
 
Någon i den 500-faldiga publiken skriker plötsligt något till Tommy.
- Vad säger du, jag har lite svårt att uppfatta… Va, Mälarö kyrka sa du? Jamen… det är ju fel artist. Det var ju han i Lee Kings, eh… Lenne Broberg hette han väl. Han blev taxichaffis på Lidingö sen… Ja, så bra var den låten!
Även Carola får sin släng av sleven när han plötsligt kommer in på kyrkans försök till omvändning av homosexuella, och han har följande tanke om kyrkan kontra religiös tro;
- Att tro att man är religiös bara för att man går i kyrkan är som att tro man är bil för att man sover i garaget!
Vi har innan uppträdet blivit lovad en kort intervju i pausen och står därför och väntar på honom utanför vagnsscenen. När Tommy kommer ner är det många som vill prata och bli fotograferade tillsammans med sin stora idol. Tommy ställer vänligt upp, skriver lite autografer och poserar glatt tillsammans med både yngre och äldre kvinnor.
- Nu får ni lugna er lite, jag har lovat Maestro här en intervju, säger han och nickar mot mig. Regnet har nu helt avtagit så vi tar oss upp till idrottsplatsens grusplan och promenerar bort mot klubbstugan.
- Vi går bort till kafeterian, jag är lovad en whisky där… men kör igång du med dina frågor!
- Jag tänkte fråga lite om din långa och mångfacetterade karriär. Vad är det som du förknippas mest med när svenska folket pratar om Tommy Körberg?
- Oj, det vet jag faktiskt inte!
- Du har ju jobbat inom så många olika genrer genom åren, sjungit i Melodifestivalen, gjort uppsättningar tillsammans med Hasse å Tage, musikaler med Björn & Benny och dessutom har du varit skådespelare i filmen Ronja Rövardotter…
-
Jag har gjort film i Norge också, men det är det inte många som vet… Alltså det är inte lätt för mig att riktigt veta vad jag förknippas med. Media gör ju alltid en skev bild om hur de tror att man är och den bilden är det kanske lite svårt att komma ifrån hos folk.

Tommy sjunker långt ner i en av rottingstolarna under kafeterians tak och ser förvånat avslappnad ut.
- Jag hade en medial bild av dig innan jag såg dig i Stjärnorna på Slottet, men där spräckte du alla myter om dig själv…
- Det var fantastiskt väldigt trevligt att få vara med där, vi hade otroligt roligt under hela inspelningen. Kjelle (Kjell Bergkvist), Siw (Malmkvist), Meg (Westergren) och Björn (Ranelid) är underbara människor att umgås med. Jag trodde faktiskt att jag skulle träffa på Björn när jag var i Brantevik igår, men han var inte där…
- Du har kanske blivit folkkär på gamla dar?
- Ha ha, det kanske jag har…Media har ju som sagt en bild av mig och hur jag är och sen spelar det ingen som helst roll vad jag säger, för de lyssnar inte! Men i just Stjärnorna på Slottet så tyckte jag nog att man fick en bra bild av hur jag egentligen är.

Tommy börjar skruva på sig och tittar långt in i kafeterian.
- Blev det nån whisky? ropar han in till flickorna i klubbstugan.
En kvinna kommer ut med en kyld flaska Grants och undrar om det går bra att den är kall.
- Har jag något att välja på, ha ha! Whiskyn är för stämbanden, säger Tommy allvarligt och tar en klunk.
 
Jag tar fram två singelskivor som jag hittat i mitt arkiv. Det är
Judy min vän och Stad i ljus, som Tommy tävlat med i Melodifestivalen 1969 och 1988.
- Du har bara varit med i Melodifestivalen två gånger, med 19 års mellanrum, men ändå vann du båda gångerna. Det är 22 år sen sist, får vi uppleva dig där igen?
- Nej Melodifestivalen är ett passerat stadie för min del, där kommer jag aldrig att vara med igen. Nej men titta på bilden (Tommy håller upp singeln Stad i ljus). Där är ju min skjorta som jag gillade… Var fan har den tagit vägen, den måste ha åkt i skilsmässoflytten, det var synd för den var snygg. Och titta här, (Tommy går vidare till omslaget av Judy min vän) det är Sylvia Vrethammar som står sidan om mig när jag just vunnit 1969. - För mig är dessa två låtar de mest klassiska Tommy Körberg låtarna tillsammans med Anthem från Chess. Vad tycker du själv?
- Jo det är de absolut, men då är där även Drömmen om Elin och Som en bro över mörka vatten, som båda är väldigt önskade när jag är ute och lirar.
- Är där även en ny skiva på gång?
- Ja faktiskt! Jag håller just nu på att göra en platta med olika sorters njutningar. 12 låtar blir det på den, vilket innebär att den blir mitt eget 12-stegsprogram, ha ha! Nej men allvarligt talat, jag tycker att det finns en så märklig alkoholpolitik i det här landet. Visst ska man vara försiktig med spriten men det är så mycket storebrorsfasoner i Sverige.   
- Vad får vi höra i den andra halvleken?
- Då blir det Frank Zappa, Delbert McClinton och så lite blues. Anthem sjunger jag också, men inte Stad i ljus. Om du lyssnar noga på den så märker du att den egentligen är en mindre kopia av Anthem, så de tar jag aldrig samma kväll. Blir det sen extranummer så tar vi Bro över mörka vatten.
- Ingen Drömmen om Elin ikväll?
- Nej, den får ni höra när jag gästar Lotta på Liseberg nästa vecka. Hade man bara sluppit den där jävla bingon också så…
Tommy signerar skivorna och vi tackar för att han tog sig tid till den lilla pratstunden.
- Stannar ni och ser resten av tillställningen? säger han plötsligt.
- Ja visst, det är klart vi gör det!
- Trevligt! En del journalister stannar tre låtar sen sticker de hem och recenserar hela konserten, ha ha!
I den andra halvleken blir det mycket riktigt både Frank Zappa och Delbert McClinton som utlovat, men också kompositioner av John Hiatt och James Taylor.
Fler lustigheter blir det också, Tommy berättar bland annat om scenariot av hur det skulle bli att leva livet baklänges.
- Man börjar med att dö och går sen baklänges och avslutar alltihop med en orgasm!
Även nästa lustighet hamnar inte helt oväntat under bältet och det handlar om hur man har tantrisk (långsam) sex.
- Har ni hört talas om Hantverkaren? Man är inne hela dan, men ingen kommer!
Anthem från Chess vävs mycket riktigt in som sista ordinarie nummer och efter publiken gett stående ovationer blir det en lång och suggestiv version av Simon & Garfunkels klassiker Bridge over troubled water från 1970, som på svenska är Som en bro över mörka vatten, med vilken Körberg låg på Svensktoppen under en längre tid samma år.
- Jag hade två låtar på Svensktoppen det här året, den andra var Drömmen om Elin, men den får ni höra som allsång när jag är med i Lotta på Liseberg om någon vecka.
Tommy och bandet tackas med blommor och får rikligt med applåder från den nöjda publiken. Konferencier Michael Segerström får dock sista ordet den här kvällen;
-
Jag tänkte nu avsluta kvällen med att sjunga Mälarö kyrka…

Fotnot.
På baksidan av omslaget till singeln Judy min vän finns en bild på Tommys första platta Nature Boy från 1968, samt vilka låtar som den innehåller. Inspelningen av Otis Reddings klassiker Sittin’ on dock of the bay har där fått titeln Dick of the bay, något som Tommy själv aldrig tidigare sett men som drog fram en hel del skratt.
 
Tommy Körberg är för övrigt Sommarpratare i P1 fredagen den 20 augusti kl.13.00.
 
 
Text: Peter Kronström
Foto: Helene Löw


Foto : Helen Löw

Vavade.se bevakar kultur i Trelleborg
Dela
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Band och kulturutövare i Trelleborg med omnejd

Ansvarig utgivare fotograf Peter Löfqvist 0708-310197
  • Hem
  • Kulturarkiv
  • Mingelarkiv
  • Kontakt
  • Nyhetsblogg