Picture
Äntligen är det jul, jo äntligen. För mig är det på något sätt jul hela december månad, kanske till och med en liten bit av slutet av november. Men ok, jag vet att en del av er säger, nej inte redan och hälst inte jul över huvud taget. Men vad är det för fel på julen? Den är stressig och jobbig, man skall hinna med så mycket och så många. Och så är den ju dyr.

 

Hallå, hur kan en tradition som julen vara stress framkallande och dyr, utan att du själv ser din egen skuld och ansvar för det. Julen blir ju vad du själv väljer att göra den till. I många fall är det nog så att dom som väljer att ha en stressig jul, har detta beteende mönstret i många andra sammanhang i övriga delar av sitt liv. Man har helt enkelt bara satt ett nytt namn på en för dom jobbig situation, den heter julen nu. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka tanken på vad det är som stressar oss mest. För en tid sedan läste jag en artikel i en tidning som hade rangordnat våra orsaker som framkallade stress. För oss som jobbar med stress och friskvård var det inget nytt som kom fram i denna undersökning, nämligen att på första plats över stress faktorer kom ”inte veta sin uppgift, inte veta sin roll, att inte veta vad som krävs”.

 

Alltså, det är inte alltid så att man mår som sämst när man har som mest att göra, dom flesta mår sämst av att inte veta vad dom skall göra. Kanske en intressant vinkel för många företag, kommuner och landsting att tydliggöra personers arbetsuppgifter, stävan och vart både företaget och den enskilde är på väg i livet. Har ni hört talas om Aaron Antonovsky? Han var medicinsk sociolog och gjorde en studie på Israeliska kvinnor år 1970.   


Picture
Det som kännetecknade dessa kvinnor var att dom alla hade genom lidigt dramatiska livskriser, tex. koncentrationsläger, krig som med fört att dom mist sina män och många gånger även sina barn och övriga anhöriga. Trots detta bedömdes 30% ha så väl psykisk som fysisk hälsa. Hur kan detta vara möjligt? Under intervjuer med dessa kvinnor växte ett svar fram KASAM, ”känsla av sammanhang”.

 

Och dom tre viktiga delarna i ”KASAM” är.

.) Begriplighet. Förståelse, förmågan att bedöma sin verklighet.

.) Hanterbarhet. Förmågan att hantera, möta olika krav. Att man har utvecklat strategier och metoder för att möta livet.

.) Kanske det viktigaste? Meningsfullhet. Att man känner delaktighet, med en känsla av att kunna påverka.  


Picture
Så visst kan du påverka hur just din jul skall blir, låt den bli precis så underbart gnistrande, varm, mysig, högtidlig och lugn som just du vill ha den. Lever du i ett förhållande så prata lugnt över en mugg glögg om hur du skulle vilja ha det i jul. Självklart måste kanske även du rucka lite på dina önskemål, men se det viktiga i ert samtal. Vad är viktigt för dig? Att alltid få som du vill och att alltid ha rätt? Eller att vara en del av en annans liv, se dennes behov och önskemål? Dock utan att förringa dina egna önskemål.

 

Därför ger jag er ett tips inför julen och det nya året. Du kan få fler vänner på två månader genom att intressera dig för människor, än du kan få på två år genom att försöka få dom intresserade av dig själv.

 

Snart kan vi träffas, boka din plats till min föreläsning ”Mental Workout” på Idala gård Trelleborg 17/3 kl 18.00. Boka på 0410- 331313.

Pris: Föreläsning och Pizza kväll 295:-  www.idalagard.se och www.ateljeM.se

 

God Jul

Stefan Mårtensson


This is your new blog post. Click here and start typing, or drag in elements from the top bar.
 


Comments
Leave a Reply